dinsdag 6 oktober 2009

Wat is het hier toch leuk!

Het is bijna onmogelijk om alles te beschrijven wat ik hier in Chichi meemaak, maar ik ga toch een poging wagen.

Ik zal eerst even een update geven van de Cooperativa. Het gaat heel goed, ik kan merken dat mijn komst en de aandacht de vrouwen extra motiveerd, wat het voor mij dus ook extra leuk maakt. We hebben een drukke maand voor de boeg met veel capacitaciones (trainingen) en het maken van nieuwe producten. We zijn onder andere bezig met nieuwe tassen en kerstdecoraties. Verder heb ik gepraat met de timmerman over de nieuwe tafel en mostradores (ja hoe ga ik dat vertalen: etalagekasten?!), hij komt de maten op nemen en gaat dan een offerte maken, ben erg benieuwd!

We hebben afgelopen week een training gehad in het schrijven van Actas. Dit zijn notulen, maar dan super officieel en volgens een strict model. Zelfs voor mij was het vrij ingewikkeld, maar het werd goed uitgelegd en daarna hebben we met zn allen ¨oefenactas¨ gemaakt. Vrij saai, maar noodzakelijk en ondanks dat af en toe de ogen van een aantal vrouwen dichtvielen hebben we ons er dapper door heen geslagen!

Ook hebben we van het weekend engels geoefend, praktische woorden zoals goedemorgen, goedemiddag en welkom in onze winkel. Nazeggen, oefenen met rollenspel (ik was een engelse klant) en uiteindelijk hebben we zelfs een videotje gemaakt, hilariteit alom! Ondertussen ben ik ook bezig met het leren van Quiché, wat echt super moeilijk is. Maar heb nu een dealtje gemaakt met de kunstenaarstweeling van chichi: ik ga hen helpen met engels en zij mij met Quiché.

Vorige week zondag hadden we hoog bezoek: de Miss Indigena van Guatemala was in Chichi en wilde graag de winkel zien. Ook een paar vrienden uit Guatemala waren er sochtends, super gezellig. Verder had ik de avond ervoor lekker gegeten met Sanne en Wouter, twee nederlanders die zon beetje heel latijns amerika hebben afgereisd. Samen met hen en Karin en haar zoontje Miguel zijn we maandag naar Panajachel gegaan. je merkt, het is bijna onmogelijk om je te vervelen of eenzaam te voelen hier. Het is heel makkelijk om contact te leggen en de mensen zijn zo hartelijk dat je meteen overal wordt uitgenodigd.

Even een kort overzicht van mn nieuwe vrienden:
Karin, een vriendin van Francien die in Panajachel woont en daar een restaurant runt. Haar man Ariel is salsaleraar, dus heb tijdens mijn 3 dagen in Pana ook nog wat salsa les mee kunnen pikken. verder heeft ze de liefste baby van de wereld, Miguel van 7 maanden.

De tweeling Miguel en Juan, de twee kunstenaars van het dorp die samen met hun broers een galerie en kunstacademie hebben hier in Chichi. Ze maken hele mooie dingen en weten super veel van de Maya cultuur.

Javier, tandarts, om gezelli een koppie mee te doen en is altijd bereid om me savonds naar huis te escorteren.

Shirley en Manuel van het soort cultuur centrum tegenover de winkel. Shirley is heel lief en Manuel is van mijn leeftijd en studeert grafische vormgeving. Samen zijn we steeds aan het brainstormen over hoe we Chichi op de kaart kunnen zetten en aantrekkelijker kunnen maken voor toeristen ( en stiekem ook voor onszelf: we willen een plek om te dansen, een kroeg en een bioscoop, haha).

Kimberly, een vriendin van een kleinkind van Ruth en Felipe. Ze heeft me afgelopen donderdag wat kleren geleend, dus was de hele dag te bewonderen in Guatemalteekse klederdracht!! fotos volgen..

De familie van Ruth en Felipe, zijn allemaal super lief en geinteresseerd. We hebben vorige week savonds met zn allen 1000 cakejes versierd en ingepakt voor de dia del niño (kinderdag), lachen!

Francisco, ¨onze¨ kleermaker, ook weer heel lief en kan heerlijk met hem brainstromen over nieuwe producten.

Don Victor, eigenaar van restaurant Tziguan Tinamit, kent iedereen hier in Chichi en stelt me regelmatig aan nieuwe mensen voor, oa miss indigena.

Juan Jo, eigenaar restaurant Casa San Juan, super leuk restuarant, heel mooi ingericht en lekker eten, hij heeft hele leuke verhalen over de beelden en maskers in het restaurant en dankzij hem is een van mn wensen in vervulling gegaan: heb achterin in de laadbak van een pick up gezeten, yahoo! (sjoof en henk, heb de hele rit aan jullie gedacht, hoop dat jullie telepatisch van deze ervaring hebben kunnen meegenieten)

De mensen die in de internetcafes en koffiehuis (maar dan heeeel modern) naast de winkel werken. En natuulijk Emiliana en de andere vrouwen van Ut´z Batz, hebben echt super veel lol met zn allen.

Tenslotte nog een kleine greep in de gekke, onverwachte, bijzondere dingen die ik de afgelopen week heb meegemaakt:

Gisteren hadden Ruth en Felipe me uitgenodigd mee te gaan naar een verjaardag. Bleek de verjaardag van hun pastoor te zijn, hele gekke avond vol met hardop bidden, liedjes zingen en eten (fijn dat ik vlak daarvoor al super lekker had gegeten bij Ruth, zat echt stampensvol, want kon natuurlijk niet weigeren). Iedereen werd ook meteen uitgenodigd om maandagavond mijn verjaardag te komen vieren, haha, moeten van het weekend dus hard gaan taarten bakken en eten maken.

Tostadas (soort platte taco met gehakt en groente, hmm) gegeten op de trap van de kerk met uitzicht op de markt, op zondag avond is de markt bijna nog leuker dan overdag, dan is het niet meer zo druk, iedereen klaar met werken en verschijnen er opeens allemaal eetkraampjes, heel erg gezellig!

Interviews gehouden met restauranteigenaars en andere mensen voor een website met info voor toeristen over guatemala. Ben opeens ook journalist en fotograaf, haha. Heb tijdens de interviews soms opeens zon lachkriebel als ik besef wat ik aan het doen ben..

En wat ik dus al zei: bezoek van de miss indigena, ritje in pick up, nepweekend (want maandag en dinsdag) in panajachel: nieuwe soep en salade van Karin gekeurd (heerlijk), gedanst, malibu colatje gedronken (ook heerlijk, joos en yvet, miste jullie toen wel) en de pacas (tweedehandswinkels) afgestruind en heel veel gekocht.

Heb gemerkt dat wij Nederlanders heel wat kunnen leren van de Guatemalteken, het is soms misschien irritant als beloften niet worden nagekomen of mensen te laat komen, maar zij stellen daar wel tegenover dat ze altijd tijd hebben voor een praatje, spontane uitnodigingen en een gast meer of minder maakt niet uit. Mijn leven hier is vooral zo leuk omdat het barst van de onverwachte dingen, ik maak sochtends een planning wetende dat de helft waarschijnlijk niet gaat lukken of anders loopt, maar dat maakt helemaal niet uit want de dingen die ik niet gepland hebt zijn vaak nog 100 keer leuker..

Nou, met deze wijze les sluit ik af, haha

Liefs!

7 opmerkingen:

  1. Femmieee!
    Ik heb eindelijk door hoe ik je kan volgen! Had even tijd nodig, maar daar ben ik dan. Wat een verhaal zeg, echt super leuk allemaal. Ben echt jaloers dat ik niet mee kan met paps en mams! Ze gaan precies die weken dat ik tentames heb, anders had ik gewoon meegekunt! Ik moet alleen je foto's nog even bekijken maar moet er weer snel vandoor! Autorijden...
    Dikke kus

    BeantwoordenVerwijderen
  2. fem, geweldige verhalen weer!! en je foto's, heb genoten om onze reisfoto's terug te zien!!! (mis alleen nog het filmpje van lencois dat we de kikker uitzetten..hehe) en daarnaast geweldige foto's van antigua, volgens mij heb je daar flink gefeest en ook de plaatselijke dress to impress poging gedaan haha!
    chichi klinkt prachtig en als ik niet zo geldloos was was ik je zeker komen opzoeken!! wel heel vele zin om daar een x heen te gaan, sowieso eigenlijk heel veel zin om weer te reizen!!!! en komt dat goed uit want ik ga 4 dagen met m'n moeder aan de praia liggen in portugal, lastminuteje geboekt :) want die nederlandse regenbuien komen weer flink naar beneden (op vandaag na dan). als ik terug ben stuur ik je weer een fatsoenlijke mail om je op de hoogte te houden van alle andere beslommeringen in NL. veel succes met alles daar! het klinkt echt zo super wat je allemaal doet. dikke kus en knuffel, sjoof

    BeantwoordenVerwijderen
  3. He Fem, het is bij jou ook alles of niets! Zitten we weken te wachten op foto's en ineens tig albums teglijk! Erg leuk om ze te bekijken, maar doen het wel in etappes. Het zijn er veel!!! Trouwens, je bestellijst is aangekomen hoor. De boodschappen zijn duidelijk!Dat wordt nog dagen shoppen en daarna alles in de koffers proppen. Nog 14 dagen en dan......2 weken knuffelen!!!!
    We kijken er echt naar uit. Hopelijk blijft hier alles een beetje rustig. Dikke kus van mam en mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. !Hola!

    Permitame que me presente me Ilamo JO fontanero.
    Ya sé quién eres y eso es fácil.
    Así que leer todo va muy bien con usted.
    Estoy aún un poco de miedo de que nunca volverá!
    que va mucho conmigo, yo trabajo sobre alrededor de 60 horas a la semana, así que realmente hacer nada más por el momento.
    Como se ve que hice un curso de español en caso de que jugando al lado de ya no neerlandés.
    Creo que es realmente super cool y hacer lo que estás haciendo, pero yo echo de menos también.
    Realmente super cool que simplemente tienen que recoger SAT! Yo envidio simplemente una juut
    Me vuelvo porque yo renuncié a mi sueño fem querido dulce. Te quiero mucho y puedo hablar con usted más tarde sjakie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Femmiee!!! Ik ben terug van mijn geweldige reis, zit hier nu met een dikke vest aan want van 35 graden ga je ineens naar 15 graden! :S Dus dan maar even genieten van jou stralende verhalen en krijg ik het toch weer een beetje warm ;) haha of klinkt dat te romantisch! Ik luister je liedjes ondertussen en vind t geweldig maar dat wist je natuurlijk al. En wat is er mis met reaggaeton? ik hou ervan, heerlijk om op te dansen in ieder geval! Azie is echt totaal anders dan zuid-amerika en heb vooral de muziek en de warmte van de mensen wel gemist, wat jij ook al beschrijft over guatamala. Ik ben jaloerss op je ouders dat ze naar je toe gaan, ik wil ook!!!! maar heb helaas geen vakantiedagen meer :S Ik zal aan je denken morgen met je verjaardag en hoop stiekem dat je op Skype bent, anders kan ik je misschien bellen moet even kijken. Maar alvast heeel veel plezier met al je feestjes, ben blij dat je toch niet helemaal alleen bent op je verjaardag, geniet ervan want zovaak zul je je verjaardag niet meer daar vieren! En fantastische verhalen en foto's! Echt heel erg gaaf wat je daar allemaal doet en meemaakt! Spreek je snel liefie!! Dikke kus Shirley

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hahaha, wat een figuur! Ik had precies hetzelfde idee om even de vertaalmachine eroverheen te halen.. Maar voor de wat minder geleerde onder ons de vertaling!!

    Laat ik me even voorstellen Mijn naam is JO loodgieter. Ik weet wie je bent en dat makkelijk. Dus ik lees alles goed gaat met je mee. Ik ben nog steeds een beetje bang dat dat nooit meer zal terugkeren! Dat gaat goed met me, ik werk op ongeveer 60 uur per week, dus ik echt iets anders op het moment. Zoals je ziet heb ik een cursus Spaans, waar naast het spelen niet meer Nederlands. Ik vind het echt super cool en doe wat je doet, maar Ik mis jou ook. echt super cool ze zat alleen maar te kiezen! Ik benijd je gewoon een Juut Ik draai omdat ik mijn lieve zoete droom FEM stoppen. Ik hou van je en ik spreek je later sjakie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bedankt voor de vertaling Med, wordt er niet veel duidelijker op magoed, haha.. Was wel weer een hilarische actie van Ctje, hier een berichtje terug:

    Querido J. Fontanero,

    Gracias por tu mensaje, fue una gran sorpresa ver que aprendiste español tan rápido! Don José Sr. ya me contó que estás muy ocupado con tu negocio, eso es bueno, no? Espero que a veces si tienes tiempo para descansarte un poco, navegar a la vela quizás?
    No pude entender bien todo el mensaje, pero tal vez me puedes mandar un email en holandés, sea mejor, haha!
    Te quiero tambien! Beso a Mar!
    xxx

    Kleurl!!
    Hoe heb je het gehad?? Sor, kreeg pas aan het eind van je reis een mailtje dat je een blog had aangemaakt, nog geen tijd gehad om te lezen, maar heb er heel veel zin in! Ga morgen kijken of ik op skype kan en hou mn telefoon bij de hand!!
    Dikke kus!

    BeantwoordenVerwijderen