dinsdag 3 november 2009

Tropisch warm!

Hallo Allemaal,

Het is inmiddels al weer dinsdag en de tijd vliegt! Hier weer even een korte samenvatting van de afgelopen dagen. Ja, jullie zullen het niet willen geloven maar Femke en Lida hebben de krant gehaald in Guatemala met foto en al. Het was wel een in scene gezet stuk, maar dat geeft niet. Ze zijn nu echt wereldberoemd.

Zondag was het 1 november, een belangrijke feestdag in dit land want het was Allerheiligen. Dit wordt uitgebreid gevierd, net al 2 november Allerzielen. De mensen gaan op 31 oktober allemaal naar de kerkhoven om de huisjes die daar op staan te schilderen en van bloemen te voorzien, waar ze dan op 2 november allemaal weer naar toegaan om op het kerkhof de doden te eren en te feesten. Echt ongelooflijk, er wordt gekookt en flink gegeten en er wordt zelfs een maaltijd voor de dode meegenomen. Rond het kerkhof is er een soort markt. Heel bijzonder!

Zodag zijn we vroeg naar de winkel gegaan en op dat moment kwam net de grote processie eraan. Er worden belangrijke heiligenbeelden meegetorst, die zeer kleurrijk zijn versierd. Verder lopen er van alle cofrades (broederschappen) vertegenwoordigers mee in traditionele klederdracht en met hun eigen muziek. Prachtig om te zien en volgens Francien heel bijzonder om dit mee te maken. Na de processie naar de winkel gegaan om de laatste klussen af te ronden.Daarna afscheid nemen van Emiliana, de presidente van de cooperatie, maar niet nadat we de winkel nog even hebben rondgestruind om nog wat cadeau´s te kopen. Het afscheid was wel even slikken.
Rond 14.00 uur gingen we met de shuttle naar Antigua waar we de volgende morgen om 4.00 zouden worden opgehaald voor onze trip naar Flores, Tikal,Livingstone en Rio Dulce. ´s Avonds zijn we eerst langs de familie gegaan waar Fem de eerste 3 weken heeft gewoond. Ze waren erg blij om haar en ons te zien. Wat een lieve vriendelijke mensen! Daarna zijn we uit eten gegaan met Francien, Jonathan, William van het reisbureau en ons 3 om het afscheid te vieren (snik..). Was wel erg gezellig.

´s Ochtends vroeg opgestaan om naar het vliegveld gebracht te worden voor een binnenlandse vlucht naar Flores. Een klein toestel voor ongeveer 40 personen waar we met een man of 15 in zaten! Vanaf het vliegveld werden we opgehaald voor de toer naar Tikal, een groot nationaal park met tropisch regenwoud, waar veel overblijfselen van de Mayacultuur van honderden jaren geleden zijn te bewonderen. Er staan allerlei tempels en andere gebouwen uit die tijd. Heel bijzonder is dat ongeveer 80% van de gebouwen zelfs nog overgroeid zijn met tropisch regenwoud en is dus niet zichtbaar. Er wordt al 15 jaar gerestaureerd en ze zijn voorlopig nog lang niet klaar. We werden rondgeleid door Aquilino, een goed engelssprekende gids en hebben er veel van opgestoken. Het park is verder prachtig met veel vogels en wilde dieren, waarvan alleen de Apen, woelrat, bijzodere kalkoenen en vogels zich lieten zien. Na de trip werden we naar Flores gebracht, een leuk stadje aan het meer. Het klimaat is in dit deel van het land tropisch met een zeer hoge luchtvochtigheid dus klam maar ook wel erg lekker. ´s Avonds buiten op een terras gegeten en op tijd de koffer in.

Vandaag zijn we met een luxe toeringcar naar Rio Dulce gereden, een stadje aan een grote rivier die uitkomt in de Caraibische zee bij Livingstone. Hier gaan we morgen met de boot naar toe om een dagje te chillen aan het strand. Ons hotel hier bestaat uit lodges die in het tropische regenwoud staan en ook dit lijkt wel weer op het paradijs. Je kunt alleen met de boot bij dit hotel komen omdat het aan de overkant van de rivier ligt. Zit nu in het internetcafe in de stad om jullie op de hoogte te houden. Donderdag gaan we een tocht met een gids maken over de rivier en reizen dan vrijdag naar Guatemala City, waar we zaterdag vroeg weer vertrekken naar huis.
Ik hoop dat we nog thuis kunnen komen, want nadat mijn pinpas was gejat komt Lida er nu pas achter dat ze een aantal keren een verkeerde pin heeft ingevoerd. Nu is het dus duidelijk waarom zij ook geen geld meer kon pinnen!!! Zo handig, maar gelukkig brengt mijn creditcard uitkomst!
Ik denk dat dit wel onze laatste bijdrage zal zijn aan het blog. De rest van de belevenissen horen jullie thuis wel weer!Ik denk dat we hier nog een aantal dagen onwijs gaan genieten en chillen.

Veel liefs van ons en groetjes!

Lida, Femke en Jos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten